Helsingin kesäyliopiston kuvataidekurssi
TAKUHON JA URAUCHI 
25.7.-28.7.2023  ti-pe klo 16.45-21.00
Opettaja: Tuula Moilanen
Paikka: HTS kurssikeskus, Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1A, Helsinki

Takuhon on hierrevedostekniikka, joka kehitettiin Kiinassa lähes 2000 vuotta sitten. Perinteisesti sitä on käytetty kiveen tai metalliin kaiverrettujen kirjoitusten kopioimiseen. Japanilainen urauchi on olennainen osa takuhon-teosten viimeistelyä. Se on taustausmenetelmä, jonka avulla venymät ja pienet repeämät saadaan poistettua vedoksista. Kurssiviikon aikana osallistujat leikkaavat itselleen myös japanilaisen nimileimasimen, jolla teokset signeerataan. Ilmoittautuminen kurssille alkaa: 1.3.2023  Lisäinfo: Helsingin kesäyliopisto/takuhon

SUMIZURI – Japanilainen sävypuupiirros
HELSINGIN KESÄYLIOPISTO
6.6.-9.6.2023  ti-pe klo 16.45-21.00
Opettaja: Tuula Moilanen
Paikka: HTS kurssikeskus, Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1A, Helsinki
Ilmoittautuminen alkaa: 1.3.2023
Lisäinfo: Helsingin kesäyliopisto/ Sumizuri

SUMIZURI – Japanilainen sävypuupiirros
JOUTSENON OPISTO / Taidekesä
10.-14.7.2023  (35 tuntia)
ma-pe klo 10-17
Opettaja: Tuula Moilanen
Paikka: Joutsenon Opisto, Pöyhiänniementie 2b, Joutseno
Ilmoittautuminen alkaa: 1.2.2023
Lisäinfo: Joutsenon Taidekesä / Sumizuri

Tuulan sumizuri-kursseilla tutkitaan valon, varjon sekä valohämyn esittämistä kuvassa ja muunnetaan japaninpaperille tehty sivellinmaalaus graafiseksi sävyvedokseksi. Työskentely alkaa perinteisen tussimaalauksen harjoituksella, jossa käytetään harmaan eri sävyjä. Maalaus siirretään painolaatoille, jotka leikataan taltoilla ja kaivertimilla vedostusta varten. Kurssi avaa uusia, innostavia näkymiä vesivärin käyttöön puupiirroksessa ja antaa erinomaiset valmiudet myös monivärisen kuvan toteuttamiseen. Painolaattoina käytetään japanilaista shina-puuta ja vedostus tehdään japaninpaperille. Opettajalta voi lainata kaikkia työssä tarvittavia työvälineitä.


TULOSSA SYKSYLLÄ 2023

Japanilainen vesiväripuupiirros
tiistaisin klo 17:30–20.30
Opettaja: Tuula Moilanen
Paikka: HTS kurssikeskus, Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1A, Helsinki

Kurssilla keskitytään tutkimaan japanilaisen vesiväripuupiirroksen maalauksellisia mahdollisuuksia, Vapaa siveltimenkäyttö ja pehmeät bokashi-väriliukumat antavat teoksiin kolmiulotteisuutta ja hehkua. Kurssilla valmistetaan monivärinen puupiirros käyttäen japanilaisia työvälineitä ja materiaaleja. Aiempi kokemus puupiirroksesta on eduksi, mutta kurssi sopii mainiosti myös aloittelijoille. 297 € / 40t =kymmenen kertaa. (sis. materiaalimaksun 25€). Ilmoittautuminen syksyn kursseille aukeaa 2.5.2023 klo 12:00.

Japanilaisen puupiirroskirjan valmistus
la-su  21.–22.10.  klo 10.00–15.15 (syyslomakurssi)
Opettaja: Tuula Moilanen
Paikka: HTS kurssikeskus, Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1A, Helsinki

Kurssilla valmistetaan hauska japanilainen puupiirroskirja perinteisellä lankasidonnalla. Oppilaat vedostavat kirjojen sivut puupiirroslaatoilta ja suunnittelevat itse myös kansien kuvioinnin. Vedostuksessa käytetään japanilaista vesiväripohjaista puupiirrostekniikkaa. Kurssilaisille lähetetään ohjeet välineistä ja materiaaleista ennen kurssin alkua. 152 € / 14t  (sis. materiaalimaksun 20€). Ilmoittautuminen syksyn kursseille aukeaa 2.5.2023 klo 12:00.


TILAA TUULALTA KURSSI
–    Japanilainen vesiväripuupiirros
–    Öljyväripuupiirros, linoleikkaus, kohopainotekniikat
–    Japanilainen mokulito (planografia puulle)
–    Kirjansidonta ja kirjataide
–    Kalligrafia (sivellin tai musteterillä)
–    Käsintehty paperi, japaninpaperin valmistus
–    Piirustus (lyijykynä, hiili), sommittelu
–    Pastellimaalaus paperille ja puulleOta yhteyttä niin neuvotellaan! 
tuulamoilanen.woodcuts (at) gmail.com


Kiinnostaako kirjansidonta? Kietaise kokoon näppärä japanilainen pikkuvihko. Tuulan ohjeet YouTubessa, klikkaa auki tästä: DAIFUKU-CHO. Lisää ohjeita Tuulan uudessa Kirjansitojan käsikirjassa (Taide)